Domů » Zvířata » latam vlaštovčí

latam vlaštovčí

Lathamus discolor

Kontinenty Austrálie
Skupina Ptáci
Řád papoušci (Psittaciformes)
Čeleď (Psittaculidae)
Hmotnost 46–76 g
Rozměry délka s ocasem cca 25 cm
Výskyt Jihovýchodní Austrálie a Tasmánie – lesy a křoviny
Potrava zralé ovoce a nektar, drobný hmyz, občas i semena, pupeny a další části rostlin
Rozmnožování Klade 4–6 vajec, na který samice sedí cca 20 dní.
Zajímavost

Kriticky ohrožený druh papouška, jehož populace v lidské péči je několikanásobná oproti té ve volné přírodě (odhady mluví o posledních cca 2500 ptácích). Je to tažný druh papouška, který hnízdí pouze na Tasmánii. V létě, kdy je na tasmánii přílišná zima, se stěhuje do Austrálie. Bohužel v 19. století byly na Tasmánii vysazeny vakoveverky létavé, které latamům vybírají hnízda s vajíčky a malými ptáky. Naprostá většina latamích snůšek je tak zničena.

Seznam adoptivních rodičů

Chcete přispět na chov?

Omlouváme se, ale toto zvíře není možné adoptovat. Podívejte se na seznam zvířat a zkuste vybrat jiné.