Domů » Zvířata » ježek ušatý

ježek ušatý

Hemiechinus auritus

Kontinenty Afrika, Asie
Skupina Savci
Řád hmyzožravci (Erinaceomorpha)
Čeleď ježkovití (Erinaceidae)
Hmotnost 300‒800 g
Rozměry délka těla až 20‒30 cm
Výskyt pouště, polopouště a stepi v Severní Africe, Blízkém Východu a Střední Asii
Potrava hmyz, červi, drobní obratlovci, ptačí vejce, občas zralé ovoce
Rozmnožování samice rodí v norách po 35‒42 dnech březosti 2‒7 mláďat, která jsou slepá a s měkkými jakoby gumovými bodlinami
Zajímavost

V chladnějších oblastech upadá do zimního spánku, který může trvat až půl roku, v horkých a suchých létech může naopak upadat do spánku letního. Ukrývá se v norách hlubokých kolem jednoho metru, které si sám vyhrabává.

Seznam adoptivních rodičů

  • ZŠ a MŠ Štoky (Štoky)
  • Eliška, Anežka, Dana a Stanislav Dvořákovi (Jihlava)
  • Jana Martinů (Třebíč)
  • Jitka Křepelová (Horní Pole)
  • Hana Sošková (Jihlava)

Chcete přispět na chov?

Cena adopce je 1 000 Kč / rok. Více informací o symbolické adopci najdete na stránce Jak pomoci?