Unikátní odchov babirus v Zoo Jihlava!

V Zoo Jihlava mají chovatelé další důvod k veliké radosti. Po celých sedmnácti letech byl chov babirus sulaweských konečně korunován úspěchem a samici Rose se 14. dubna narodilo jedno mládě.

„U babirus jde o světově významný odchov, uvážíme-li, že jsou nyní třeba v Evropě chovány v pouhých pěti zoologických zahradách o celkovém počtu dvaceti čtyř jedinců. Navíc letos se zatím podařilo babirusy rozmnožit pouze v Zoo Chester a v Jihlavě.“ Vysvětluje Ing. Eliška Kubíková, ředitelka jihlavské zoo a dodává.

„Mládě se narodilo rok po příjezdu naší třetí samice babirusy Rose, která letos oslaví osmé narozeniny a kterou se nám podařilo dovézt až ze Zoo Saint Louis v USA. Rose byla po svém příletu velmi plachá a našim chovatelům dalo poměrně velkou práci ji do skupiny ostatních babirus vůbec začlenit, protože na ostatní jedince svého druhu nebyla vůbec zvyklá. Mládě porodila samice v zázemí Asijského pavilonu do předem připraveného porodního boxu, který si sama vystlala rostlinným materiálem a udělala si v něm něco na způsob hnízda. Nyní, více jak po měsíci, začali chovatelé babirusí mámu i s mládětem pouštět do venkovního výběhu, kde je mohou s trochou štěstí spatřit i návštěvníci zoo.“

Zoolog Ing. Jan Vašák doplňuje. „Babirusa sulaweská (Babyrousa celebensis) je velice vzácným druhem prasete v přírodě i v chovech zoologických zahrad. Vyskytuje se pouze na ostrově Sulawesi a několika přilehlých ostrůvcích v Indonésii, kde obývá tropické deštné lesy. V rámci prasatovitých vypadá velice bizarně i díky svojí šedé vrásčité lysé kůži, dlouhým nohám a protaženému úzkému rypáku. Samci mají navíc v horní i dolní čelisti prodloužené hákovité špičáky, které se jim stáčí nad hlavou a slouží jim na ozdobu a k vzájemnému imponování. Pro svou křehkost, však neslouží k obraně ani vzájemným soubojům, jak lidé původně předpokládali. Protože kly samců místním domorodcům připomínaly parohy, dostaly podle nich babirusy i svoje jméno. V indonéštině znamená slovo babi prase a rusa jelen, dohromady tedy prasojelen. Babirusy jsou jako ostatní prasata všežravci. Žijí v relativně malých skupinách do maximálně deseti jedinců. Na rozdíl od ostatních prasat se velice pomalu rozmnožují, protože samice rodí pouze jedno až dvě velice malá mláďata. Do roku 2012 byly babirusy chovány a množeny v děčínské zoo, nyní jsou v rámci ČR k vidění pouze v Zoo Jihlava.“

„V současnosti v Jihlavě chováme jednoho samce a tři samice babirus. Jedenáctiletý samec Kendari pochází z antwerpské zoo. Dlouhou dobu mu byla partnerkou sedmnáctiletá samice Johana jako poslední babirusa narozená v Zoo Děčín a v ČR. Tu se nám však nikdy nepodařilo rozmnožit, což s ohledem na její věk už ani není možné. V roce 2015 jsme proto pro stále ještě perspektivního kance Kendariho dovezli čtyřletou samici Ndari a v roce 2017 osmiletou samici Rose. Ta se nyní stala mámou, zatímco u Ndari porod očekáváme právě v těchto dnech.“ Líčí Vašák.

 

Tisková zpráva č. 09-18

 

autor: mm