nožovec skvrnitý

Chitala lopis

Kontinenty Asie
Skupina Ryby
Řád ostnojazyční (Osteoglossiformes)
Čeleď nožovcovití (Notopteridae)
Hmotnost až 10 kg
Rozměry 100‒150 cm
Výskyt Jihovýchodní Asie, pomalu tekoucí řeky
Potrava hmyz, červi, malé i větší druhy ryb
Rozmnožování samice klade jikry, které samec oplodní a poté i chrání
Zajímavost

Nožovci se pohybují zvláštním vlněním řitní a ocasní ploutve, které srůstají v jeden dlouhý lem na spodině těla. Jsou to velice plaché ryby, aktivní za soumraku a v noci. Vůči ostatním rybám se projevují agresivně, menší ryby aktivně loví. Ve svojí domovině bývají často loveni kvůli kvalitnímu masu.

Seznam adoptivních rodičů

Chcete přispět na chov?

Omlouváme se, ale toto zvíře není možné adoptovat. Podívejte se na seznam zvířat a zkuste vybrat jiné.