Domů » Zoo Jihlava představuje ohrožená prasátka

Zoo Jihlava představuje ohrožená prasátka

Přijďte se seznámit s prasaty visajanskými, kriticky ohroženým druhem, jemuž hrozí úplné vyhubení. Patronát nad nimi převezme Jan Burda, herec Horáckého divadla Jihlava.

Seznámení s visajanskými prasaty se bude konat v sobotu 15. února 2020 od 13:00 hodin před jejich novou expozicí, která se nachází naproti pavilonu gibonů a babirus. Ta byla postavena během roku 2019 konkrétně pro tento druh prasete a je tvořena vnitřní ubikací s navazujícím venkovním výběhem. Novou expozici realizovala Zoo Jihlava z vlastních prostředků investičního fondu za podpory Kraje Vysočina. Celkové náklady byly 549 151 Kč, z toho příspěvek Kraje Vysočina je ve výši 500 000 Kč. Součástí představení prasátek bude i soutěž pro dospělé i děti trvající celou sobotu od 9:00 do 16:00 hodin. Některá prasátka se totiž rozutekla po zoologické zahradě a úkolem návštěvníků bude je najít. Kdo je najde, může se těšit na malý dárek.

Prasata visajanská (Sus cebifrons negrinus) žila v minulosti na šesti velkých filipínských ostrovech. Bohužel jeden z jeho poddruhů byl v minulém století nenávratně vyhuben. Dnes  přežívá jen druhý poddruh visajanského prasete na posledních dvou menších ostrovech. Zde jsou prasata ohrožena ztrátou přirozených biotopů, lovem pro maso, křížením s domácími prasaty a postupující lidskou civilizací se všemi doprovodnými jevy. Prase visajanské je proto zařazeno mezi druh kriticky ohrožený vyhubením. Jde o jeden ze dvou nejvzácnějších druhů prasat světa a bez záchranných chovů v lidské péči, zejména v zoologických zahradách, je zcela reálná šance, že bude dalším druhem zvířete vyhubeného námi lidmi.

Visajanská prasata jsou relativně malým druhem prasat s velice štíhlým rypákem. Zejména samci disponují dlouhými štětinami tvořícími hřívu na zátylku a na zádech. Po bocích hlavy mají samci na každé straně po třech nápadných výrůstcích, které jim slouží při vzájemných soubojích. Samci mají také mnohem větší špičáky, které jim vyrůstají ven z tlamy. Zvířata žijí v menších skupinách tvořených do šesti dospělých jedinců. Živí se kořínky, hlízami a spadaným ovocem, občas i živočišnou potravou. Stále častěji přitom navštěvují pole místních farmářů, protože ta se dnes nachází na místech pralesa, kde původně prasata žila. Samice rodí kolem tří až čtyř selat v jednom vrhu.

 

Autor: Martin Maláč

Foto: Simona Kubičková