Domů » Klokánci jsou klenotem jihlavské zoo

Klokánci jsou klenotem jihlavské zoo

Zoo Jihlava rozmnožila vzácné klokánky rudohnědé, malý druh klokana, který chová jako jediná zoologická zahrada v kontinentální Evropě.

Klokánek rudohnědý (Aepyprymnus rufescens), je malý druh klokana, který se po téměř třech desetiletích vrátil do evropských chovů. Jde však o nesmírně vzácné a unikátní chovance, neboť v Evropě je chová pouze Zoo Jihlava a britská Zoo Hamerton. Ve zbytku světa už jsou chováni pouze na australském kontinentě. Celkový počet zvířat v chovech zoologických zahrad činí v současnosti podle známých údajů pouhých 102 jedinců. Naše zoo získala tento druh v únoru loňského roku. V současnosti chováme dva samce a tři samice, přičemž každá ze samic již odchovává mláďata, která postupně vylézají z vaku.

Díky úspěšnému chovu klokánků rudohnědých je Zoo Jihlava unikátním a jedinečným chovatelem čtyřprstých klokánků z čeledi Potoridae. Mimo Austrálii jsme totiž jediná zoo, která chová klokánky všech tří jejích současně žijících rodů Aepyprymnus, Bettongia, Potorous. Zájemcům o klokánky z řad návštěvníků můžeme doporučit buď setrvat v zoo až do doby, než se na jaře a na podzim zešeří, nebo jistější variantu, kterou je večerní prohlídka se zoologem.

Klokánci čtyřprstí, čeleď Potoridae, jsou malé druhy klokánků, kteří jsou považováni za předky pravých klokanů. V současnosti zahrnuje čeleď celkem deset druhů, které patří do tří výše zmíněných rodů. Bohužel klokánci doplatili na nepůvodní druhy savců, které dovezli první osadníci na Australský kontinent. Šelmy, jako třeba zdivočelí psi, kočky je přímo lovily, králici, kozy, prasata, nebo velbloudi jim pak konkurovali potravně i změnou prostředí, ve kterém žili. Jeden druh i rod klokánka byl na začátku 20. století zcela nenávratně vyhuben. Další druhy jsou ohroženy vyhubením a často jsou zcela odkázané na zoologické zahrady a další záchranné chovy a zřizování rezervací.

Klokánek rudohnědý (Aepyprymnus rufescens), je největším druhem celé čeledi a dosahuje rozměrů většího králíka. Hlava s tělem měří od 30 do 40 cm, ocas mají zvířata dlouhý stejně. Největší jedinci tak mohou dosáhnout délky až necelých 80 cm a vážit kolem 3 kg. Klokánci jsou zbarveni šedohnědě, někdy s nádechem rezavohnědé barvy. Jsou to zvířata noční, která se přes den ukrývají v hnízdech, která si staví pod hustou vegetací. Žijí samotářsky, nebo v rozvolněných skupinách. Samice je březí kolem 22–24 dnů, poté rodí jediné mládě, které nosí ve vaku kolem 16 týdnů. Dalších 7 týdnů zůstává mladý klokánek u matky. Tito klokánci se stejně jako někteří další zástupci čeledi živí hlízami rostlin, houbami a další vegetací, občas však nepohrdnou ani hmyzem a bezobratlými živočichy.

 

Autor: Martin Maláč

Foto: Richard Viduna